Dziś zapraszam na szybkie i smaczne babeczki czekoladowe. Idealne na deser dla małych łakomczuszków.
Do przygotowania babeczek użyłam mąki Szymanowskiej typ 480. Mąkę oraz inne produkty Polskie Młyny znajdziecie na allegro.
Zostawiam Wam link do strony Polskie Młyny na allegro
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- Pół szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 czubate łyżki kakao
- Szklanka mleka
- Pół szklanki oleju
- 2 jajka
- 100 gramów czekolady
Przygotowanie:
W jednej misie umieszczamy składniki suche, czyli mąkę, cukier, cukier wanilinowy, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy. Do drugiej miski dodajemy płynne produkty, czyli mleko, jajka i olej. Mieszamy i wlewamy do suchych składników. Po wymieszaniu ciasta dodajemy połamaną czekoladę. Ciastem napełniamy foremki (papilotki) do 2/3 wysokości. Wystawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy przez około 25 minut.
Babeczki możemy posypać cukrem pudrem lub udekorować kremem.