W tym roku testowałem nowe babeczki marchewkowe. Idealne na jesień. Wypróbujcie
Składniki:
- 3 średnie marchewki
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki masła orzechowego (opcjonalnie)
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki ( można zastąpić cynamonem lub ją pominąć)
- Garść orzechów włoskich (pokrojonych)
Przygotowanie:
Marchewki ścieramy na małych oczkach. Dodajemy mleko, jajko, olej i masło orzechowe. Wszystko mieszamy. Do drugiej misy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oraz przyprawami. Dodajemy cukier i mieszamy. Przelewamy składniki mokre i wszytsko razem łączymy. Dosypujemy orzechy.
Formę do pieczenia wykładamy papilotkami, nakładamy wymieszane ciasto. Na wierzch możemy posypać kilka orzeszków.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez około 25 minut.
Możemy posypać pudrem lub przygotować polewę ze śmietany 18% z cukrem pudrem i sokiem z cytryny (przepis znajdziecie tutaj ).
Przepis pochodzi ze strony www.kwesitasmaku.com