Babeczki marchewkowe

desery
1h godz.

Czas przygotowania

25 zł

Szacunkowy koszt

trudny

Trudność

Sposób przygotowania

W tym roku testowałem nowe babeczki marchewkowe. Idealne na jesień. Wypróbujcie

Składniki:

  • 3 średnie marchewki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła orzechowego (opcjonalnie)
  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki ( można zastąpić cynamonem lub ją pominąć)
  • Garść orzechów włoskich (pokrojonych)

Przygotowanie:

Marchewki ścieramy na małych oczkach. Dodajemy mleko, jajko, olej i masło orzechowe. Wszystko mieszamy. Do drugiej misy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oraz przyprawami. Dodajemy cukier i mieszamy. Przelewamy składniki mokre i wszytsko razem łączymy. Dosypujemy orzechy.

Formę do pieczenia wykładamy papilotkami, nakładamy wymieszane ciasto. Na wierzch możemy posypać kilka orzeszków.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez około 25 minut.

Możemy posypać pudrem lub przygotować polewę ze śmietany 18% z cukrem pudrem i sokiem z cytryny (przepis znajdziecie tutaj ).

Przepis pochodzi ze strony www.kwesitasmaku.com