Wchodzimy powoli w okres w którym królują ciasta z owocami sezonowymi. 🍎🍐🍓🍒🍑🍏 Owoce sezonowe są niedocenionym przez wiele osób owocami bogatymi w witaminy i składniki mineralne.
Dziś ode mnie przepis na babeczki, które idealnie sprawdzą się z truskawkami, borówkami, śliwkami i rabarbarem. A może zapomniałam o jakimś owocu? Spróbujcie!
Składniki:
120 g masła
140 g cukru
2 jajka
260 g mąki pszennej
260 ml maślanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wasze ulubione owoce sezonowe
Przygotowanie:
Masło roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia. W jednej misce łączymy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Do drugiej miski wlewamy maślankę i dodajemy cukier oraz jajka. Wymieszane składniki mokre wlewamy do suchych, chwilę mieszamy. Na koniec dodajemy roztopione i lekko przestudzone masło, razem wszystko mieszamy i napełniamy foremki do 2/3 wysokości. Na górze układamy owoce. Pieczemy około 30 minut w temp. 175°C
Słodka improwizacja radzi:👩🍳
Tutaj mamy zasadę : im więcej tym lepiej - owoców oczywiście (wiem wiem, rabarbar to warzywo😉)
To jeszcze nie koniec z rabarbarem. Następny będzie przepis mojej mamy na ciasto z owocami. 👩👧