Babka Bunty
Czasami mamy taki dzień, kiedy chcemy zjeść dobre ciasto, szukamy takiego przepisu, który nie będzie skomplikowany. Na takie właśnie okazje idealnie sprawdzi się Babka Bounty. Ciasto słodkie, wilgotne, wydaje się takie zwyczajne a jednak w środku ma mała niespodziankę.
Jedno z najlepszych ciast z dodatkiem kakao. Mój osobisty faworyt.
Składniki na ciasto:
- 220 gramów mąki pszennej
- 1 żółtko i 3 jajka
- 170 gramów cukru
- 100 ml oleju
- 100 ml mleka
- szczypta soli
- 3 czubate łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę kokosową:
- 100 gramów śmietanki 30-36%
- 1 białko
- 100 gramów cukru pudru
- szczypta soli
- 80 gramów wiórek kokosowych
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Na wstępie przesiewamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Odstawiamy i przygotowujemy masy płynne.
W naczyniu ubijamy białko z cukrem i szczyptą soli. Kiedy Piana jest już ubita dodajemy śmietankę, chwilę ubijamy a na koniec dosypujemy mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe. Tak przygotowaną masę odstawiamy na chwilę na bok.
Jajka i żółtko ubijamy razem z cukrem na jasną i puszysta masę. Kiedy masa jest już dobrze ubita (chwilę to trwa) zmniejszamy obroty miksera i dolewamy powolnym strumieniem olej a następnie mleko. Ustawiamy obroty na najniższy poziom i dodajemy przesianą mąkę (łyżka po łyżce).
Dużą keksówkę ( lub formę do babki-smarujemy masłem i posypujemy mąką) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy część ciemnej masy, około 1/3. Następnie łyżką wykładamy na środek masę kokosowa ( przez całą długość formy) i na górę pozostałą masę kakaową.
Pieczemy w temperaturze 180C przez około 50 minut. Ciasto możemy polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Słodka improwizacja radzi:
Wiórek kokosowych możemy dodać nieco więcej. Wtedy masa będzie bardziej gęsta ( około 120-130 g)
Ciasto jest tak pyszne, że zrobiłam wersję bez wiórek. Dla tych, którzy nie przepadają za kokosem, wersja bez wiórek w następnym przepisie :)
Przepis inspirowany kuchnią Magdy www.kuchniamagdy.pl