Drożdżowa, piaskowa, kakaowa, cytrynowa. W babach wielkanocnych możemy dowolnie przebierać i wybrać tę, która najbardziej nam odpowiada. Jaka by nie była, pięknie ozdobi stół.
Zapraszam dziś na babkę marmurkową.
Składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na białą masę.
Mąki przesiewany z proszkiem do pieczenia.
Po ubiciu białek zmniejszamy obroty miksera i wlewamy powoli mleko i olej. Na koniec dodajemy mąkę. Mieszamy wszystko do połączenia.
Dzielimy ciasto na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao. (Część ciasta z kakao może być mniejsza). Dokładnie mieszamy.
Formę do pieczenia babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wylewamy do formy. Możemy zacząć od jasnego, następnie ciemne i zakańczamy jasnym.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 45 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z formy babkę możemy posypać pudrem lub polać czekolada.
Smacznego.
Przepis inspirowany www.kuchniamarioli.pl