Babka marmurkowa na oleju

wielkanoc
1 godz.

Czas przygotowania

15 zł

Szacunkowy koszt

łatwy

Trudność

Sposób przygotowania

Drożdżowa, piaskowa, kakaowa, cytrynowa. W babach wielkanocnych możemy dowolnie przebierać i wybrać tę, która najbardziej nam odpowiada. Jaka by nie była, pięknie ozdobi stół.

Zapraszam dziś na babkę marmurkową.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju

Przygotowanie:

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na białą masę.

Mąki przesiewany z proszkiem do pieczenia.

Po ubiciu białek zmniejszamy obroty miksera i wlewamy powoli mleko i olej. Na koniec dodajemy mąkę. Mieszamy wszystko do połączenia.

Dzielimy ciasto na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao. (Część ciasta z kakao może być mniejsza). Dokładnie mieszamy.

Formę do pieczenia babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wylewamy do formy. Możemy zacząć od jasnego, następnie ciemne i zakańczamy jasnym.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 45 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z formy babkę możemy posypać pudrem lub polać czekolada.

Smacznego.

Przepis inspirowany www.kuchniamarioli.pl