Pyszne bajgle na wspólne śniadanie? Proszę bardzo.
Składniki:
- 530 gramów mąki
- 300 ml ciepłej wody
- łyżeczka soli
- łyżka cukru
- 1 opakowanie drożdży instant
Dodatkowo:
- Woda do gotowania
- 3 łyżki miodu
- łyżka soki
- żółtko do posmarowania
- ziarna słonecznika, mak
Przygotowanie:
Składniki na ciasto zagniatamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-1.5 godziny.
Po wyrośnięciu ciasto chwilę zagniatamy, formujemy rulon i dzielimy na około 6-7 części. Z kulek formujemy bajgle z dziurką w środku. Przykrywamy ścierka i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
W garnku zagotowujemy 1.5-2 litry wody z solą i miodem. Krążki obgotowujemy z każdej strony około 1 minutę.
Wierzch bajgla smarujemy rozbełtanym żółtkiem i posypujemy słonecznikiem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200°C i pieczemy 18-20 minut.