Bajgle

śniadaniowe
1h\ godz.

Czas przygotowania

15 zł

Szacunkowy koszt

łatwy

Trudność

Sposób przygotowania

Pyszne bajgle na wspólne śniadanie? Proszę bardzo.

Składniki:
  • 530 gramów mąki
  • 300 ml ciepłej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżka cukru
  • 1 opakowanie drożdży instant
Dodatkowo:
  • Woda do gotowania
  • 3 łyżki miodu
  • łyżka soki
  • żółtko do posmarowania
  • ziarna słonecznika, mak

Przygotowanie:

Składniki na ciasto zagniatamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-1.5 godziny.

Po wyrośnięciu ciasto chwilę zagniatamy, formujemy rulon i dzielimy na około 6-7 części. Z kulek formujemy bajgle z dziurką w środku. Przykrywamy ścierka i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

W garnku zagotowujemy 1.5-2 litry wody z solą i miodem. Krążki obgotowujemy z każdej strony około 1 minutę.

Wierzch bajgla smarujemy rozbełtanym żółtkiem i posypujemy słonecznikiem.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200°C i pieczemy 18-20 minut.