Beza Dacquoise

ciasta
3 godz.

Czas przygotowania

25 zł

Szacunkowy koszt

bardzo trudny

Trudność

Sposób przygotowania

Jeden z najlepszych deserów to zdecydowanie beza. Dziś chciałabym Wam zaproponować tort bezowy Dacquoise. Z dodatkiem bakalii i pysznego kremu z masą kajmakową. Krem możecie wykorzystać również przy innych deserach i ciastach.

Składniki na bezę:

  • 5 białek M
  • 250 gramów cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka octu lub soku z cytryny
  • garść pokrojonych orzechów włoskich
  • garść pokrojonych daktyli Helio

Na krem:

  • 300 gramów śmietanki kremówki
  • 200 gramów mascarpone
  • 200 gramów masy kajmakowej Helio

Do dekoracji:

Pistacje, migdały, płatki migdałów, daktyle

Przygotowanie:

Białka wkładamy do misy miksera i dodajemy cukier. Ubijamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodajemy ocet, dalej ubijamy. Następnie mąkę ziemniaczaną i bakalie. Wszystko mieszamy. Na dwóch papierach do pieczenia rysujemy na okręgi o średnicy około 22 cm. Wykładamy na nie bezę. Rozsmarowujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 150°C. Po włożeniu zmniejszamy temp na 120°C i pieczemy 1,5 godziny.

Przygotowujemy krem. Do misy miksera wkładamy śmietankę i mascarpone. Ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy masę kajmakową. Ubijamy do momentu połączenia.

Na przygotowaną paterę bądź podkładkę pod ciasto układamy pierwszy blat bezy, wykładamy i rozsmarowujemy polowe kremu. Przykrywamy drugim blatem. Na górę ponownie wykładamy krem i dekorujemy bakaliami. Możemy posypać kakao.

Krem najlepiej wyłożyć na blaty bezowe tuż przed podaniem ciasta.

Smacznego!

Do przygotowania bezy polecam bakalie @helio_bakalie możecie dobrać takie, które lubicie najbardziej.