Jeden z najlepszych deserów to zdecydowanie beza. Dziś chciałabym Wam zaproponować tort bezowy Dacquoise. Z dodatkiem bakalii i pysznego kremu z masą kajmakową. Krem możecie wykorzystać również przy innych deserach i ciastach.
Składniki na bezę:
- 5 białek M
- 250 gramów cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka octu lub soku z cytryny
- garść pokrojonych orzechów włoskich
- garść pokrojonych daktyli Helio
Na krem:
- 300 gramów śmietanki kremówki
- 200 gramów mascarpone
- 200 gramów masy kajmakowej Helio
Do dekoracji:
Pistacje, migdały, płatki migdałów, daktyle
Przygotowanie:
Białka wkładamy do misy miksera i dodajemy cukier. Ubijamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodajemy ocet, dalej ubijamy. Następnie mąkę ziemniaczaną i bakalie. Wszystko mieszamy. Na dwóch papierach do pieczenia rysujemy na okręgi o średnicy około 22 cm. Wykładamy na nie bezę. Rozsmarowujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 150°C. Po włożeniu zmniejszamy temp na 120°C i pieczemy 1,5 godziny.
Przygotowujemy krem. Do misy miksera wkładamy śmietankę i mascarpone. Ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy masę kajmakową. Ubijamy do momentu połączenia.
Na przygotowaną paterę bądź podkładkę pod ciasto układamy pierwszy blat bezy, wykładamy i rozsmarowujemy polowe kremu. Przykrywamy drugim blatem. Na górę ponownie wykładamy krem i dekorujemy bakaliami. Możemy posypać kakao.
Krem najlepiej wyłożyć na blaty bezowe tuż przed podaniem ciasta.
Smacznego!
Do przygotowania bezy polecam bakalie @helio_bakalie możecie dobrać takie, które lubicie najbardziej.