Bezowe choinki

beza
2 godz.

Czas przygotowania

12 zł

Szacunkowy koszt

trudny

Trudność

Sposób przygotowania

Bezowe słodkości są bardzo popularne w świątecznym okresie. Mogą być słodką ozdobą stołu, lub prezentem dla bliskich.

Składniki:

  • 4 białka
  • 150 gramów cukru
  • 50 gramów cukru pudru
  • łyżka octu lub soku z cytryny
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • zielony barwnik spożywczy
  • posypki cukrowe

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i cukier puder. Kiedy dodamy cały cukier, dolewamy łyżkę octu/soku z cytryny. Białka ubijamy do momentu, całkowitego rozpuszczenia cukru (sprawdzamy to zatrzymując mikser, bierzemy odrobinę piany miedzy palce, kiedy nie będzie wyczuwalny cukier to znak, ze piana jest dobrze ubita). Pod koniec dodajemy barwnik i delikatnie mieszamy na niskich obrotach. Kiedy barwnik dokładnie połączy się z pianą kończymy pracę z mikserem. Teraz dodajemy mąkę ziemniaczaną i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy.

Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z odpowiednia tylką, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy choinki (ruchem okrężnym od największego okręgu do mniejszych w górę, wystarczą 2-3 okręgi). Na koniec posypujemy cukrowymi ozdobami.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 150C , jednocześnie zmniejszając temp. 100C i pieczemy 1.5 godziny.

Słodka improwizacja radzi:

Do wykonania idealnych kształtów potrzebujemy dobrej jakości tylki. Ja polecam firmy Wilton. Moje robione były tylką Wilton M1.

Pamiętajcie o bardzo dokładnym wymieszaniu cukru z białkami, nie może być wyczuwalny. Może to trwać nawet 10 minut.