Black Velvet Cake

torty
2 godz.

Czas przygotowania

24 zł

Szacunkowy koszt

trudny

Trudność

Sposób przygotowania

To ciasto powinno się znaleźć tutaj dużo wcześniej. Jest to jedno z moich ulubionych ciast, ponieważ można je wykorzystać jako bazę do tortu lub zrobić proste przełożenie z kremem i owocami. A gdy chcemy trochę oszczędzić kalorie to świetnie smakuje samo bez dodatków. Ciasto jest ciężkie i wilgotne. Jeśli ktoś jest wielbicielem kawy to myślę, że je pokocha.

No to trochę pozachwalałam, więc rózgi w dłoń i pieczemy.

Składniki:

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej

1.5 szklanki cukru

3/4 szklanki kakao (najlepiej ciemne)

1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

1.5 łyżeczki sody

0.5 łyżeczki soli

1 szklanka maślanki lub kefiru

0.5 szklanki (125 ml) oleju

2 duże jajka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 szklanka świeżo zaparzonej kawy bez fusów

Przygotowanie:

Kawę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy.

Mąkę, kakao, cukier, sól, proszek do pieczenia i sode przesiewamy do jednego pojemnika i mieszamy. W drugim naczyniu łączymy jajka, maślankę, olej i ekstrakt waniliowy. Mokre składniki wlewamy do suchych i delikatnie mieszamy rózgą kuchenna. Na koniec dolewamy ciepłą(moze być goraca) kawę. Mieszamy i przelewamy do formy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170°C około 45 minut, do suchego patyczka.

Słodka improwizacja radzi :

Aby uzyskać czarny odcień ciasta użyjcie czarnego kakao. Możecie zastąpić całe kakao czarnym bądź dowolnie dobrać proporcje z ciemnym kakao.

Ciasto po dodaniu kawy ma konsystencję płynną. Jeśli pieczecie ciasto w rancie cukierniczym, musicie dobrze zabezpieczyć dno aby nie wpłynęło. Tortownicę wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia.

Kawę można dodać ciepłą.

Jeśli nie macie ekstraktu waniliowego dajcie aromat lub cukier wanilinowy.

Długość pieczenia musicie kontrolować sami. Najlepiej sprawdzać to wykałaczką. Ja przy pierwszym podejściu do tego ciasta piekłam je ponad godzinę.

Krem:

400 gr śmietanki kremówki 36% ewentualnie 30%

250 g mascarpone

cukier puder

owoce

Ubijamy śmietankę z mascarpone, dosładzamy wg własnych upodobań. Przekładamy ciasto kremem a na wierzch układamy owoce.

Dom pachnący kawą i wanilią. Tak właśnie kojarzy mi się to ciasto.

Przepis na ciasto pochodzi ze strony www.mojewypieki.com . Zachęcam do odwiedzenia strony. Znajdziecie tam inny krem do przełożenia ciasta, lekko słony.