Bułeczki cynamonowe

wypieki drożdżowe
2:30 godz.

Czas przygotowania

12 zł

Szacunkowy koszt

łatwy

Trudność

Sposób przygotowania

Dziś obchodzimy Światowy Dzień Pieczenia. Na szybko zrobiłam bułeczki-babeczki cynamonowe/cynamonki.

Składniki na ciasto:

500 g mąki pszennej

7 g drożdży suchych

220 ml mleka

90 g cukru

90 g masła

2 jajka

szczypta soli

Do posypania:

cynamon 1-2 łyżki

cukier trzcinowy (może być biały) 2 łyżki

Przygotowanie:

Masło roztapiamy i studzimy.

Mleko lekko podgrzewamy.

Mąkę, drożdże, cukier, ciepłe mleko, szczyptę soli i jajka umieszczamy w misie miksera i mieszamy około 5 minut. Następnie dajemy przestudzone masło i wyrabiamy razem do połączenia około 5-7 minut, odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu ciasta, lekko je wyrabiamy i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach +/- 40*25 cm. Posypujemy cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem i zwijamy roladę. Kroimy na kawałki około 3-4 cm i układamy w foremkach do muffinek wysmarowanych masłem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Nastawiamy piekarnik na 180°C. Bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy około 30 minut.

Słodka improwizacja radzi:

Masło można dodać na koniec nie rozpuszczone a miękkie, wyjęte wcześniej z lodówki.

Bułeczki można również upiec w formie okrągłej bądź prostokątnej. Wystarczy ustawiać je obok siebie w lekkich odstępach.

Całe mieszkanie pachnie ciastem drożdżowym i cynamonem. ehhhhh

Ale dobre mamo! Najlepsza rekomendacja!