Dziś obchodzimy Światowy Dzień Pieczenia. Na szybko zrobiłam bułeczki-babeczki cynamonowe/cynamonki.
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
7 g drożdży suchych
220 ml mleka
90 g cukru
90 g masła
2 jajka
szczypta soli
Do posypania:
cynamon 1-2 łyżki
cukier trzcinowy (może być biały) 2 łyżki
Przygotowanie:
Masło roztapiamy i studzimy.
Mleko lekko podgrzewamy.
Mąkę, drożdże, cukier, ciepłe mleko, szczyptę soli i jajka umieszczamy w misie miksera i mieszamy około 5 minut. Następnie dajemy przestudzone masło i wyrabiamy razem do połączenia około 5-7 minut, odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasta, lekko je wyrabiamy i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach +/- 40*25 cm. Posypujemy cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem i zwijamy roladę. Kroimy na kawałki około 3-4 cm i układamy w foremkach do muffinek wysmarowanych masłem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Nastawiamy piekarnik na 180°C. Bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy około 30 minut.
Słodka improwizacja radzi:
Masło można dodać na koniec nie rozpuszczone a miękkie, wyjęte wcześniej z lodówki.
Bułeczki można również upiec w formie okrągłej bądź prostokątnej. Wystarczy ustawiać je obok siebie w lekkich odstępach.
Całe mieszkanie pachnie ciastem drożdżowym i cynamonem. ehhhhh
Ale dobre mamo! Najlepsza rekomendacja!