Samodzielne przygotowywanie dań typu fast food w domu sprawia dużo satysfakcji. Do przygotowania hamburgerów potrzebujemy przede wszystkim pusznych bułeczek. Nie jest to co prawda ciasto czy deser ale myślę, że warto poznać taki przepis, zachować i zaskoczyć rodzinę.
Składniki:
- 400 gram mąki
- 180 ml mleka
- 1 jajko
- 20 gram drożdży
- 50 gram masła roztopionego
- 1.5 łyżeczki cukru
- płaska łyżka soli
- sezam
- żółtko z mlekiem do posmarowania wierzchu bułeczek przed pieczeniem
Przygotowanie:
Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia.
W misie miksera umieszczamy mąkę, i robimy w niej zagłębienie. Dodajemy pokruszone drożdże, cukier, zalewamy ciepłym mlekiem i zostawiamy na chwilę aby drożdże zaczęły "pracować". Po chwili dodajemy sól, jajko i chwilę mieszamy do połączenia składników. Dodajemy przestudzone masło i wyrabiamy około 8 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 h.
Po wyrośnięciu ciasta wyrabiamy je ręcznie i dzielimy na 8 równych części. Z każdej wyrabiamy kulkę, układamy na blaszce wyłożonej papierem i lekko spłaszczamy. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Smarujemy wierzch rozbełtanym żółtkiem z mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w temp. 180 °C przez 20 minut.
Mięsko, warzywka, ulubione sosy i zdrowy hamburger gotowy.