Bułki z rabarbarem

wypieki drożdżowe
1 godz.

Czas przygotowania

25 zł

Szacunkowy koszt

łatwy

Trudność

Sposób przygotowania

Sezon na letnie przysmaki z owocami rozpoczynamy rabarbarem.

Zapraszam na pyszne bułeczki.

Składniki na ciasto:

  • 200 ml ciepłego mleka
  • 500 gramów mąki pszennej
  • 70 gramów cukru
  • Szczypta soli
  • 80 gramów roztopionego masła
  • 1 jajko i żółtko
  • Na zaczyn:
  • 25 gramów drożdży
  • Łyżka cukru
  • Łyżka mąki
  • 50 ml ciepłego mleka (odlewamy z wcześniej przygotowanego mleka do ciasta)
  • Na kruszonkę:
  • 100 gramów mąki
  • 50 gramów masła
  • 40 gramów cukru
  • 2 małe łodygi rabarbaru
  • łyżka cukru.

Sposób przygotowania:

Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dolewamy około 50 ml ciepłego mleka i wszystko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.

W misie miksera umieszczamy mąkę, pozostałe mleko (150 ml), jajko i żółtko, sól, cukier, i rozczyn. Wszystko zagniatamy. Po około 5-7 minutach dodajemy roztopione i przestudzone masło. Mieszamy do połączenia około 10 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.

W tym czasie przygotowujemy kruszone i rabarbar. Masło mieszamy z cukrem i mąką. Rabarbar kroimy na małe kawałeczki i dodajemy łyżkę cukru. Mieszamy.

Po wyrośnięciu ciasto wyrabiamy chwilę ręcznie. Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 12 części (koło 75 gramów jedna bułeczka). Formujemy kulę, zawijając ciasto do środka. Zawinięte części kładziemy na dół. Kule lekko spłaszczony i na środku formujemy szklanką wgłębienie, w które wkładamy rabarbar. Posypujemy kruszonką i przykrywamy ściereczką. Odkładamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewany do 180°C. Bułeczki pieczemy około 20-25 minut do zarumienienia. Boki bułeczek przed włożeniem do piekarnika możemy posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem.

Upieczone bułeczki polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.