Sezon na letnie przysmaki z owocami rozpoczynamy rabarbarem.
Zapraszam na pyszne bułeczki.
Składniki na ciasto:
- 200 ml ciepłego mleka
- 500 gramów mąki pszennej
- 70 gramów cukru
- Szczypta soli
- 80 gramów roztopionego masła
- 1 jajko i żółtko
- Na zaczyn:
- 25 gramów drożdży
- Łyżka cukru
- Łyżka mąki
- 50 ml ciepłego mleka (odlewamy z wcześniej przygotowanego mleka do ciasta)
- Na kruszonkę:
- 100 gramów mąki
- 50 gramów masła
- 40 gramów cukru
- 2 małe łodygi rabarbaru
- łyżka cukru.
Sposób przygotowania:
Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dolewamy około 50 ml ciepłego mleka i wszystko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.
W misie miksera umieszczamy mąkę, pozostałe mleko (150 ml), jajko i żółtko, sól, cukier, i rozczyn. Wszystko zagniatamy. Po około 5-7 minutach dodajemy roztopione i przestudzone masło. Mieszamy do połączenia około 10 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
W tym czasie przygotowujemy kruszone i rabarbar. Masło mieszamy z cukrem i mąką. Rabarbar kroimy na małe kawałeczki i dodajemy łyżkę cukru. Mieszamy.
Po wyrośnięciu ciasto wyrabiamy chwilę ręcznie. Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 12 części (koło 75 gramów jedna bułeczka). Formujemy kulę, zawijając ciasto do środka. Zawinięte części kładziemy na dół. Kule lekko spłaszczony i na środku formujemy szklanką wgłębienie, w które wkładamy rabarbar. Posypujemy kruszonką i przykrywamy ściereczką. Odkładamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewany do 180°C. Bułeczki pieczemy około 20-25 minut do zarumienienia. Boki bułeczek przed włożeniem do piekarnika możemy posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem.
Upieczone bułeczki polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.