Chałka

wypieki drożdżowe
0.5 godz.

Czas przygotowania

10 zł

Szacunkowy koszt

łatwy

Trudność

Sposób przygotowania

Chałka z dżemem, mlekiem czy bez dodatków?Nie ważne z czym, ważne że smak jest cudowny. Moja propozycja na podwieczorek.

Składniki:

  • 500 gram mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 25 gram drożdży
  • 1 jajko szczypta soli
  • 80 gram cukru
  • 75 gram miękkiego masła

Dodatkowo:

  • jajko i odrobina mleka do posmarowania skórki przed pieczeniem
  • 15 gram masła, 25 gram cukru pudru, 20 gram mąki (na kruszonkę)

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy. Z podanych składników przygotowujemy rozczyn. W naczyniu kruszymy drożdże, dodajemy 1/3 podanej ilości mleka, 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.W misie miksera umieszczamy mąkę, cukier, sól, mleko, jajko i rozczyn. Wyrabiamy około 4-5 minut i dodajemy masło. Całość wyrabiamy jeszcze około 10 minut. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1.5 godz. Ciasto wyjmujemy z misy i wyrabiamy ręcznie. dzielimy na 6 równych porcji i zaplatamy warkocz. Odkładamy na 30 minut do wyrośnięcia. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypujemy kruszonką.Pieczemy 30-35 minut w temp. 180 °C.