Chałka z dżemem, mlekiem czy bez dodatków?Nie ważne z czym, ważne że smak jest cudowny. Moja propozycja na podwieczorek.
Składniki:
- 500 gram mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 25 gram drożdży
- 1 jajko szczypta soli
- 80 gram cukru
- 75 gram miękkiego masła
Dodatkowo:
- jajko i odrobina mleka do posmarowania skórki przed pieczeniem
- 15 gram masła, 25 gram cukru pudru, 20 gram mąki (na kruszonkę)
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy. Z podanych składników przygotowujemy rozczyn. W naczyniu kruszymy drożdże, dodajemy 1/3 podanej ilości mleka, 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.W misie miksera umieszczamy mąkę, cukier, sól, mleko, jajko i rozczyn. Wyrabiamy około 4-5 minut i dodajemy masło. Całość wyrabiamy jeszcze około 10 minut. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1.5 godz. Ciasto wyjmujemy z misy i wyrabiamy ręcznie. dzielimy na 6 równych porcji i zaplatamy warkocz. Odkładamy na 30 minut do wyrośnięcia. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypujemy kruszonką.Pieczemy 30-35 minut w temp. 180 °C.