Dziś propozycja na pyszny dodatek do wielkanocnego śniadania. Mięciutki i pachnący chlebek z masełkiem czosnkowym.
Składniki na ciasto:
- 600 gramów mąki
- 370 ml ciepłej wody
- Łyżka cukru
- Łyżka soli
- 35 gramów drożdży
- 4 łyżki oleju
Składniki na masełko czosnkowe:
- 2 łyżki masła miękkiego
- Zioła (wasze ulubione, pietruszka, szczypiorek, mięta itp.)
- 4-5 ząbków czosnku (ilość zależy od intensywności, jaka chcecie uzyskać)
- łyżeczka soli
Przygotowanie:
Z podanych składników przygotowujemy zaczyn. Potrzebujemy pokruszone drożdże, cukier, łyżkę mąki i 100 ml ciepłej wody. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałe składniki wkładamy do misy miksera. Wyrośnięty zaczyn przekładamy do misy i wyrabiamy ciasto około 10 minut. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie wyrabiamy je ręcznie. Jeśli jest rzadkie, dodajemy odrobinę mąki. Dzielimy na kilka części (około 5-6), rozwałkowujemy, smarujemy masłem z ziołami i zawijamy w harmonijkę. Ustawiamy w przygotowanej formie. Może być to tortownicy o średnicy około 25 cm. Ułożone plastry odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 30 minut. Gotowe.