Chlebek czosnkowy z ziołami

wytrawna imporowizacja
2 godz.

Czas przygotowania

25 zł

Szacunkowy koszt

trudny

Trudność

Sposób przygotowania

Dziś propozycja na pyszny dodatek do wielkanocnego śniadania. Mięciutki i pachnący chlebek z masełkiem czosnkowym.

Składniki na ciasto:

  • 600 gramów mąki
  • 370 ml ciepłej wody
  • Łyżka cukru
  • Łyżka soli
  • 35 gramów drożdży
  • 4 łyżki oleju

Składniki na masełko czosnkowe:

  • 2 łyżki masła miękkiego
  • Zioła (wasze ulubione, pietruszka, szczypiorek, mięta itp.)
  • 4-5 ząbków czosnku (ilość zależy od intensywności, jaka chcecie uzyskać)
  • łyżeczka soli

Przygotowanie:

Z podanych składników przygotowujemy zaczyn. Potrzebujemy pokruszone drożdże, cukier, łyżkę mąki i 100 ml ciepłej wody. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałe składniki wkładamy do misy miksera. Wyrośnięty zaczyn przekładamy do misy i wyrabiamy ciasto około 10 minut. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

Po tym czasie wyrabiamy je ręcznie. Jeśli jest rzadkie, dodajemy odrobinę mąki. Dzielimy na kilka części (około 5-6), rozwałkowujemy, smarujemy masłem z ziołami i zawijamy w harmonijkę. Ustawiamy w przygotowanej formie. Może być to tortownicy o średnicy około 25 cm. Ułożone plastry odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 30 minut. Gotowe.