Te ciasteczka to miłość od pierwszego zobaczenia. Po prostu wiedziałam, że muszę je zrobić, jeszcze zanim przeczytałam przepis - wyglądają pięknie, zimowo i świetnie wpisują się w świąteczny klimat. Podobnie jak pierniczki, można je zapakować i podarować w prezencie.
Kolejna propozycja świątecznych słodkości to ciasteczka Chocolate Crinkles.
Składniki:
- 200 gramów gorzkiej czekolady
- 200 gramów mąki
- 60 gramów masła
- szczypta soli
- 2 jajka
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 0.5 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Czekoladę roztapiamy z masłem nad kąpielą wodna i odstawiamy do ostygnięcia.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Do masy dodajemy partiami przestudzone masło z czekoladą i mieszamy. Mąkę przesiewy z solą i proszkiem do pieczenia. Partiami dodajemy do masy czekoladowej. Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy.
Masę po wymieszaniu wkładamy do lodówki na 2.5-3 godziny lub do zamrażalnika na około godzinę.
Schłodzone ciasto wyjmujemy i formujemy kulki. Gotowe kulki wkładamy ponownie do zamrażalnika na około 15-20 minut. Schłodzone kuleczki obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 °C na około 10-12 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
Poza piernikami, które są niekwestionowanymi faworytami sezonu świątecznego, te czekoladowe ciasteczka są totalnym must have sezony zimowego.