Ciasteczka Chocolate Crinkle

ciasteczkowe
1 godz.

Czas przygotowania

25 zł

Szacunkowy koszt

łatwy

Trudność

Sposób przygotowania

Te ciasteczka to miłość od pierwszego zobaczenia. Po prostu wiedziałam, że muszę je zrobić, jeszcze zanim przeczytałam przepis - wyglądają pięknie, zimowo i świetnie wpisują się w świąteczny klimat. Podobnie jak pierniczki, można je zapakować i podarować w prezencie.

Kolejna propozycja świątecznych słodkości to ciasteczka Chocolate Crinkles.

Składniki:

  • 200 gramów gorzkiej czekolady
  • 200 gramów mąki
  • 60 gramów masła
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 0.5 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:

Czekoladę roztapiamy z masłem nad kąpielą wodna i odstawiamy do ostygnięcia.

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.

Do masy dodajemy partiami przestudzone masło z czekoladą i mieszamy. Mąkę przesiewy z solą i proszkiem do pieczenia. Partiami dodajemy do masy czekoladowej. Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy.

Masę po wymieszaniu wkładamy do lodówki na 2.5-3 godziny lub do zamrażalnika na około godzinę.

Schłodzone ciasto wyjmujemy i formujemy kulki. Gotowe kulki wkładamy ponownie do zamrażalnika na około 15-20 minut. Schłodzone kuleczki obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 °C na około 10-12 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.

Poza piernikami, które są niekwestionowanymi faworytami sezonu świątecznego, te czekoladowe ciasteczka są totalnym must have sezony zimowego.