Jednym ze świątecznych pomysłów na słodycze, są laski Świętego Mikołaja. Bazą do ich przygotowania jest ciasto kruche. Możecie wykorzystać Wasze sprawdzone, dodajcie tylko barwnik. Poniżej podaję recepturę, z której korzystałam ja.
Ciasteczka, podobnie jak pierniczki, świetnie sprawdzą się jako dekoracja choinki. Myślę, że do przygotowania tych słodyczy chętnie włączą się dzieciaki.
Składniki:
- 300 gramów mąki pszennej
- 100 gramów cukru pudru
- Szczypta soli
- Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 jajko
- 130 gramów masła zimnego
- Barwnik spożywczy
Przygotowanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli mamy jeden barwnik to dzielimy porcje ciasta na dwa, do jednej dodajemy barwnik i wyrabiamy, aż się całkowicie połączą (jedna część zostaje bez barwnika). W przypadku, gdy barwników jest więcej, porcje ciasta dzielimy na odpowiednią ilość, ciasto owijamy folia, każde osobno i wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
Po schłodzeniu z ciasta formujemy kuleczki. Ich wielkość zależy od tego, jak duże chcemy mieć ciasteczka. Z kulek formujemy rulony i zaplatamy ze sobą różne kolory, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zawijamy jeden koniec.
Piekarniki nagrzewamy do 180°C. Pieczemy ciasteczka około 12-14 minut. Po wyjęciu odstawiamy do wystygnięcia.
Słodka improwizacja radzi:
Ciasto po uformowaniu można schłodzić w lodówce przez około pół godziny, następnie włożyć do nagrzanego piekarnika i upiec.
Barwników na rynku jest mnóstwo. Najlepiej sprawdzą się te profesjonalne, wtedy wystarczy dodać odrobinę. Ja polecam firmy Wilton lub Foodcolors.
Ciasteczka są szczególnie popularne w USA. Chociaż receptur do ich przygotowania jest wiele, podana powyżej jest moim zdaniem najprostsza.
Życzę Wam frajdy i świątecznego klimatu podczas przygotowań.