Ciasteczka Świąteczne Laski

boże narodzenie
1h godz.

Czas przygotowania

20 zł

Szacunkowy koszt

łatwy

Trudność

Sposób przygotowania

Jednym ze świątecznych pomysłów na słodycze, są laski Świętego Mikołaja. Bazą do ich przygotowania jest ciasto kruche. Możecie wykorzystać Wasze sprawdzone, dodajcie tylko barwnik. Poniżej podaję recepturę, z której korzystałam ja.

Ciasteczka, podobnie jak pierniczki, świetnie sprawdzą się jako dekoracja choinki. Myślę, że do przygotowania tych słodyczy chętnie włączą się dzieciaki.

Składniki:

  • 300 gramów mąki pszennej
  • 100 gramów cukru pudru
  • Szczypta soli
  • Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko
  • 130 gramów masła zimnego
  • Barwnik spożywczy

Przygotowanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli mamy jeden barwnik to dzielimy porcje ciasta na dwa, do jednej dodajemy barwnik i wyrabiamy, aż się całkowicie połączą (jedna część zostaje bez barwnika). W przypadku, gdy barwników jest więcej, porcje ciasta dzielimy na odpowiednią ilość, ciasto owijamy folia, każde osobno i wkładamy do lodówki na około 2 godziny.

Po schłodzeniu z ciasta formujemy kuleczki. Ich wielkość zależy od tego, jak duże chcemy mieć ciasteczka. Z kulek formujemy rulony i zaplatamy ze sobą różne kolory, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zawijamy jeden koniec.

Piekarniki nagrzewamy do 180°C. Pieczemy ciasteczka około 12-14 minut. Po wyjęciu odstawiamy do wystygnięcia.

Słodka improwizacja radzi:

Ciasto po uformowaniu można schłodzić w lodówce przez około pół godziny, następnie włożyć do nagrzanego piekarnika i upiec.

Barwników na rynku jest mnóstwo. Najlepiej sprawdzą się te profesjonalne, wtedy wystarczy dodać odrobinę. Ja polecam firmy Wilton lub Foodcolors.

Ciasteczka są szczególnie popularne w USA. Chociaż receptur do ich przygotowania jest wiele, podana powyżej jest moim zdaniem najprostsza.

Życzę Wam frajdy i świątecznego klimatu podczas przygotowań.