Dekorujecie pierniczki na Boże Narodzenie? A co z wielkanocnym zdobieniem ciasteczek?
Ozdabianie kruchych zajączków, jajek czy innych foremek to sposób na kreatywna zabawną z dziećmi👩👧👦.
Nie potrzebuje tego gotowych foremek, pokaże Wam jak szybko i łatwo zrobić wielkanocne zajączki bez foremek.
Składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej (dwie pełne szklanki do latte)
180 g masła (prosto z lodówki)
100 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
starta skórka z cytryny, pomarańczy lub łyżeczka aromatu cytrynowego
Sposób na wyrobienie ciasta kruchego znacie z przepisu na Mazurek. 😉
Po wyrobieniu ciasta wkładamy je na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na blacie, który warto podsypać odrobinę mąki.
Do wycięcia zajączków potrzebujemy dwóch kieliszków (lub innych okręgów) o różnych średnicach. Wycięte koła, mniejsze i wyższe łączniki (mniejsze na górze) i mniejsze koło rozcinamy od góry. Na dolnych rzędach kół układają się dwie kuleczki ciasta (wzór na zdjęcie).
Pieczemy w temp 170°C 12-15 minut.
Dekoracja ciasteczek zostawiamy najmłodszym.💆♀💆♂
Dajcie znać jak udekorowaliście Wasze Zajączki
Sposób na zajęcia zajączka zaczerpnęłam z "Kolekcji Dobrej Kuchni".