Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasteczka do kawki
Składniki:
- 100 gramów miękkiego masła
- 80 gramów cukru
- 1 jajko
- 250 gramów mąki pszennej
- Szczypta soli
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Czekolada pokrojona na kawałki
- Garść orzechów pekan Helio
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajko. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy szczyptę soli. Następnie dodajemy do unikanej masy. Mieszamy wszystko dokładnie.
Dosypujemy czekoladę i orzechy.
Po wymieszaniu wszystkich składników formujemy małe kulki k wielkości orzecha włoskiego i wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie nagrzewamy piekarnik do 190C a schłodzone kulki ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy i pieczemy około 20 minut.
Odkładamy do wystudzeniu. Do ciasteczek możemy dodać również rodzynki.
Smacznego!