Ciasto 3 bit znają pewnie wszyscy. Wykonanie może wydawać się nieco skomplikowane i pracochłonne ale pokaże Wam że tak nie jest. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji go zrobić, zapraszam do wypróbowania przepisu.
Składniki:
duża paczka herbatników (około 500 g)
puszka masy kajmakowej
2 budynie śmietankowe
700 ml mleka
4 łyżki cukru
120 g masła
śmietana 30% lub 36%
2 łyżki cukru pudru
3 kostki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Na początku gotujemy budyń z dwóch opakowań w 700 ml mleka oraz z 4 łyżkami cukru. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Formę wykładamy papierem i układamy pierwszą warstwę herbatników. Następnie ciastka smarujemy masą kajmakowa i ponownie przykrywamy herbatnikami.
Przygotowujemy masę budyniową. Masło ucieramy mikserem i dodajemy po łyżce budyniu. Wymieszaną masę wylewamy na herbatniki i ponownie układamy na niej ciastka.
Ubijamy śmietankę na sztywną masę z cukrem pudrem i kładziemy na wierzch ciasta. Na gotowe ciasto ścieramy czekoladę i wstawimy do schłodzenia.
Słodka improwizacja radzi:
Ugotowany budyń można przykryć folią spożywcza lub papierem do pieczenia (dotykając bezpośrednio powierzchni budyniu) wtedy nie zrobi się kożuch i łatwiej będzie się łączyć z masłem.
Do śmietanki można dodać smietanfix, masa będzie stabilniejsza.
Ciasto najlepiej smakuje po całej nocy w lodówce, kiedy herbatniki zrobią się miękkie od masy.