Ciasto 3 BIT

bez pieczenia
1:30 godz.

Czas przygotowania

26 zł

Szacunkowy koszt

trudny

Trudność

Sposób przygotowania

Ciasto 3 bit znają pewnie wszyscy. Wykonanie może wydawać się nieco skomplikowane i pracochłonne ale pokaże Wam że tak nie jest. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji go zrobić, zapraszam do wypróbowania przepisu.

Składniki:

duża paczka herbatników (około 500 g)

puszka masy kajmakowej

2 budynie śmietankowe

700 ml mleka

4 łyżki cukru

120 g masła

śmietana 30% lub 36%

2 łyżki cukru pudru

3 kostki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Na początku gotujemy budyń z dwóch opakowań w 700 ml mleka oraz z 4 łyżkami cukru. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Formę wykładamy papierem i układamy pierwszą warstwę herbatników. Następnie ciastka smarujemy masą kajmakowa i ponownie przykrywamy herbatnikami.

Przygotowujemy masę budyniową. Masło ucieramy mikserem i dodajemy po łyżce budyniu. Wymieszaną masę wylewamy na herbatniki i ponownie układamy na niej ciastka.

Ubijamy śmietankę na sztywną masę z cukrem pudrem i kładziemy na wierzch ciasta. Na gotowe ciasto ścieramy czekoladę i wstawimy do schłodzenia.

Słodka improwizacja radzi:

Ugotowany budyń można przykryć folią spożywcza lub papierem do pieczenia (dotykając bezpośrednio powierzchni budyniu) wtedy nie zrobi się kożuch i łatwiej będzie się łączyć z masłem.

Do śmietanki można dodać smietanfix, masa będzie stabilniejsza.

Ciasto najlepiej smakuje po całej nocy w lodówce, kiedy herbatniki zrobią się miękkie od masy.