Pyszne szpinakowe ciasto z kremem na bazie serka mascarpone i śmietanki kremówki oraz orzeźwiająca galaretka.
Ciasto Arbuz!
Składniki:
- 250 g szpinaku
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 duże jajka lub 3 małe
- 200 gram mąki
- aromat cytrynowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 250 g mascarpone
- 400 g śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- Galaretka arbuzowa lub truskawkowa
- jagody lub pestki dyni
Przygotowanie:
Szpinak rozdrabniamy z połową oleju podanego w przepisie.
Jajka z cukrem ubijamy na puszystą i jasną masę.
Zmniejszamy obroty miksera.
Do ubitych jaj dolewamy na zmianę olej i zmiksowany szpinak z olejem.
Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat cytrynowy.
Wylewamy do formy o średnicy 21-22 cm i pieczemy w temp. 160°C 35-40 minut
Po wystudzeniu ciasta , możemy ściąć górkę.
Ubijamy śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Gotowy krem wykładamy na ciasto.
Galaretkę rozpuszczamy w 350 ml wrzącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta. Układamy pestki dyni. Chłodzimy kilka godzin.
Słodka improwizacja radzi:
Szpinak może być mrożony lub świeży. W zależności jak mocno zblendujemy szpinak tym bardziej intensywny zielony kolor uzyskamy.
Na górę możemy ułożyć jagody lub pestki dyni.
Jajka muszą być solidnie ubite na jasną masę.
Ciasto szpinakowe jest tak pyszne że można je wykorzystać również do przygotowania leśnego mchu.
Inspiracja: www.mojewypieki.com