Ciasto jajko sadzone 🍳 to forma sernika na zimno z brzoskwiniami🍑 Jeśli lubicie ten rodzaj deseru i chcecie zaskoczyć swoich gości efektem wizualnym to jest to przepis dla Was. Idealna propozycja na wiosenne słodkie popołudnie 🌸🌼🌷🐝🐞
Składniki:
1 opakowanie biszkoptów (najlepiej podłużnych)
1 kg sera w wiaderku
2 galaretki cytrynowe lub winogronowe
2 galaretki przezroczyste
200 ml śmietanki 30% lub 36%
4 łyżki cukru pudru
brzoskwinie lub morele w syropie
mięta (lub pistacje) do dekoracji
Przygotowanie:
Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 400 ml wody. Odstawiamy, aby lekko stężały. Na dnie formy układamy biszkopty. Śmietankę ubijamy na sztywno. Do drugiego naczynia wkładamy ser i mieszamy z cukrem pudrem za pomocą miksera. Powoli dodajemy tężejącą galaretkę do masy serowej. Na koniec łączyny masę serową z ubitą śmietanką i delikatnie mieszamy szpatułką. Wszystko wykładamy na biszkopty i wstawiamy ciasto do lodówki, aby stężało. Rozpuszczamy galaretki przezroczyste. Po schłodzeniu układamy na wierzch ciasta odsączone brzoskwinie lub morele, posypujemy kawałkami mięty i zalewamy przezroczystą galaretką. Wstawiamy do schłodzenia na minimum 4 godziny.
Słodka improwizacja radzi:
Masę serową warto osłodzić według waszych preferencji.
Jeśli nie macie mięty, można posypać ciasto pokrojonymi pistacjami lub pestkami dyni. Świeża mięta pięknie pachnie na talerzu.
Najlepiej ciasto zostawić do schłodzenia przez całą noc w lodówce.