Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, które zachwyci wielbicieli bitej śmietany i szyszek z ryżu preparowanego. Smakiem przypomina troszkę kinder country lub 3 bit.
Składniki:
- 250 g ciastek typu herbatniki
- 1 opakowanie masy kajmakowej
- 90 g ryżu preparowanego
- 600 g śmietanki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
- czekolada i baton lion do dekoracji
Przygotowanie:
Na dnie formy układamy pierwsza warstwę herbatników. Ryż preparowany mieszamy dokładnie z masą kajmakową. Po dokładnym wymieszaniu wykładamy na ciastka i przykrywamy kolejną warstwą. Śmietankę ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem na sztywną masę. Następnie wykładamy na ciasteczka. Na wierzch posypujemy startą czekoladę i pokrojony baton lion. Chłodzimy całą noc.