Ciasto Lion

bez pieczenia
2 godz.

Czas przygotowania

25 zł

Szacunkowy koszt

łatwy

Trudność

Sposób przygotowania

Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, które zachwyci wielbicieli bitej śmietany i szyszek z ryżu preparowanego. Smakiem przypomina troszkę kinder country lub 3 bit.

Składniki:
  • 250 g ciastek typu herbatniki
  • 1 opakowanie masy kajmakowej
  • 90 g ryżu preparowanego
  • 600 g śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • czekolada i baton lion do dekoracji
Przygotowanie:

Na dnie formy układamy pierwsza warstwę herbatników. Ryż preparowany mieszamy dokładnie z masą kajmakową. Po dokładnym wymieszaniu wykładamy na ciastka i przykrywamy kolejną warstwą. Śmietankę ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem na sztywną masę. Następnie wykładamy na ciasteczka. Na wierzch posypujemy startą czekoladę i pokrojony baton lion. Chłodzimy całą noc.