Ciasto marchewkowe.
Składniki:
200 g startej marchewki
3 jajka
180 ml oleju
150 g mąki pszennej
150 g cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka przyprawy do piernika
garść posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika przesiewamy. W drugiej misce rozrabiamy jajka z olejem za pomocą rózgi. Dodajemy suche przesiane składniki i cukier, mieszamy. Na koniec dodajemy marchewkę startą na drobnych oczkach i posiekane orzechy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 22-23 cm i pieczemy 170°C około 50 minut do suchego patyczka.
Słodka improwizacja radzi:
Przyprawy korzenne możecie dodać Wasze ulubione.
Ciasto świetnie smakuje z kremem na bazie śmietanki z mascarpone lub słonego serka.
Każde ciasto wyrabiane bez użycia miksera jest na wagę złota, szczególnie kiedy dzieci śpią😉