Ciasto marchewkowe

ciasta
1:20 godz.

Czas przygotowania

8 zł

Szacunkowy koszt

łatwy

Trudność

Sposób przygotowania

Ciasto marchewkowe.

Składniki:

200 g startej marchewki

3 jajka

180 ml oleju

150 g mąki pszennej

150 g cukru

łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

1 łyżeczka przyprawy do piernika

garść posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:

Mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika przesiewamy. W drugiej misce rozrabiamy jajka z olejem za pomocą rózgi. Dodajemy suche przesiane składniki i cukier, mieszamy. Na koniec dodajemy marchewkę startą na drobnych oczkach i posiekane orzechy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 22-23 cm i pieczemy 170°C około 50 minut do suchego patyczka.

Słodka improwizacja radzi:

Przyprawy korzenne możecie dodać Wasze ulubione.

Ciasto świetnie smakuje z kremem na bazie śmietanki z mascarpone lub słonego serka.

Każde ciasto wyrabiane bez użycia miksera jest na wagę złota, szczególnie kiedy dzieci śpią😉