Dobrze jest mieć sprawdzone ciasto, które świetnie smakuje z większością owoców sezonowych. 🍓
Dziś podaje przepis na ciasto dla mnie idealne. Moja mama wykorzystuje je, jako bazę do ciast z owocami. Szybkie, proste i najważniejsze-najlepsze jeszcze ciepłe.
Moje z rabarbarem.
Składniki do wyrobienia ciasta na dużą blaszkę:
250 g masła lub margaryny
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki śmietany lub jogurtu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka + jedno całe jajko
Dodatkowo:
bułka tarta (około 3-4 łyżki)
owoce
kruszonka
Przygotowanie:
Składniki na ciasto zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Po wyjęciu ciasta z lodówki posypujemy je bułką tartą tak, aby pokryła całą powierzchnię. Bułka tarta wchłonie sok, który wypłynie z owoców w trakcie pieczenia. Następnie układamy owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 45- 50 minut w temp. 180°C.
Słodka improwizacja radzi:👩🍳
Ciasto po zagnieceniu, można od razu rozwałkować, wyłożyć nim formę i wstawić do lodówki. Konsystencja ciasta po zagnieceniu jest dość luźna, dlatego zdecydujecie sami jak będzie Wam wygodniej.
Jeśli owoce mają w sobie dużo soku, dajcie więcej bułki tartej.
Rabarbar, truskawki i śliwki. Takie smaki pamiętam z tym ciastem. I nie potrafię wybrać z czym było najlepsze.