Ciasto mojej Mamy

owocowe
1:30 godz.

Czas przygotowania

13 zł

Szacunkowy koszt

łatwy

Trudność

Sposób przygotowania

Dobrze jest mieć sprawdzone ciasto, które świetnie smakuje z większością owoców sezonowych. 🍓

Dziś podaje przepis na ciasto dla mnie idealne. Moja mama wykorzystuje je, jako bazę do ciast z owocami. Szybkie, proste i najważniejsze-najlepsze jeszcze ciepłe.

Moje z rabarbarem.

Składniki do wyrobienia ciasta na dużą blaszkę:

250 g masła lub margaryny

3 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki cukru pudru

3 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki śmietany lub jogurtu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 żółtka + jedno całe jajko

Dodatkowo:

bułka tarta (około 3-4 łyżki)

owoce

kruszonka

Przygotowanie:

Składniki na ciasto zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Po wyjęciu ciasta z lodówki posypujemy je bułką tartą tak, aby pokryła całą powierzchnię. Bułka tarta wchłonie sok, który wypłynie z owoców w trakcie pieczenia. Następnie układamy owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 45- 50 minut w temp. 180°C.

Słodka improwizacja radzi:👩‍🍳

Ciasto po zagnieceniu, można od razu rozwałkować, wyłożyć nim formę i wstawić do lodówki. Konsystencja ciasta po zagnieceniu jest dość luźna, dlatego zdecydujecie sami jak będzie Wam wygodniej.

Jeśli owoce mają w sobie dużo soku, dajcie więcej bułki tartej.

Rabarbar, truskawki i śliwki. Takie smaki pamiętam z tym ciastem. I nie potrafię wybrać z czym było najlepsze.