Jakie ciasto przygotować na święta? Oj chyba każda pani domu zastanawia się nad tym w Grudniu. Szukamy czegoś nowego.
Najwięcej głosów w ankiecie, którą przygotowałam na IG i Fb dotyczącej pomysłów na świąteczne ciasto, zebrało ciasto morze czarne.Nie dziwię się, jest to chyba stosunkowo nowe ciasto. Przetestowałam, zrobiłam próbę generalną.
Na początek przepis i sposób wykonania, następnie moje wnioski i uwagi.
Zapraszam. Myślę, że warto doczytać do końca.
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- Łyżka mąki ziemniaczanej
- Szczypta soli
- Łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę I:
- 500 ml śmietanki 30%
- 250 gramów mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki ciemnego kakao
Składniki na masę II:
- 500 ml śmietanki 30%
- 1 bezbarwna galaretka
Beza:
- 5 białek
- 2/3 szklanki cukru
- Łyżka mąki ziemniaczanej
- Łyżka soku z cytryny lub octu
Dodatkowo:
- Dżem malinowy lub wiśniowy.
- Sok owocowy np. malinowy, wiśniowy lub ciemna herbata do nasączenia.
Przygotowanie:
Na początek przygotowujemy biszkopt.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem i szczyptą soli. Pod koniec zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka. Do otrzymanej masy dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną, pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy, wykładamy do formy i pieczemy 160°C przez 40 minut.
Po wystudzeniu biszkopt należy przekroić. Wierzchnią część odłożyć na bok a dolną nasączyć sokiem.
Następnie przygotowujemy pierwszą masę. Ubijamy śmietankę z mascarpone. Pod koniec dodajemy cukier puder i kakao. Możemy dodać ekstrakt waniliowy. Przygotowaną masę wykładamy na nasączony biszkopt. Przykrywamy drugą częścią ciasta i delikatnie je nasączany. Wykładamy cienką warstwę dżemu. Odkładamy do schłodzenia.
Przygotowujemy kolejną masę.
Galaretkę rozpuszczamy w połowie zalecanej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Gdy się schłodzi, ubijamy śmietankę. Pod koniec ubijania dolewamy wystudzone galaretkę i jeszcze chwilę ubijamy. Wylewamy na warstwę dżemu i odkładamy do stężenia.
Na koniec przygotowujemy bezę.
Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy sok z cytryny. Kiedy nie wyczuwamy już cukru w masie, wyłączamy mikser i dosypujemy mąkę ziemniaczaną, którą musimy delikatnie wymieszać. Wykładamy masę na przygotowany wcześniej papier do pieczenia (wymiary delikatnie mniejsze niż forma, w której ciasto przygotowujemy, ponieważ beza lekko zwiększy objętość). Pieczemy w temperaturze 120°C przez godzinę. Po wystudzeniu układamy bezę na wierzch ciasta.
Gotowe!
Słodka improwizacja radzi:
Do przygotowania ciasta użyłam kakao brązowe, więc ciasto nie ma aż tak bardzo intensywnie czarnego koloru. Polecam jednak ciemne lub czarne kakao. Na pewno będzie prezentować się lepiej.
Masę numer dwa z powodu braku galaretki bezbarwnej zrobiłam z galaretką cytrynową. Jeśli macie problem z kupnem bezbarwnej galaretki, dopasujcie smak galaretki do dżemu.
W oryginalnym przepisie jest jedna galaretka, ja użyłam dwóch. Tak też polecam Wam zrobić.
Zamiast dżemu możecie użyć owocowej frużeliny.
Jeśli chodzi o dżem, dodajcie taki, jaki Wam najbardziej odpowiada. Najlepiej kwaśny. Brzoskwiniowy będzie zbyt słodki.
Cukier puder w pierwszej masie dajcie w ilości, jaka wam najbardziej odpowiada.Jeśli chodzi o poziom trudności i pracochłonność wykonania, możemy porównać to ciasto do malinowej chmurki. Pracę polecam rozłożyć sobie na kilka dni i biszkopt upiec dzień wcześniej.
Osobiście nie jestem wielbicielem ciast, które jako podstawę mają biszkopt. To natomiast wyjątkowo mi smakuje.
Przepis pochodzi ze strony przepisyJoli.pl Zostawiam link https://przepisyjoli.com/2019/12/ciasto-morze-czarne-najlepszy-przepis/ Klikając, możecie zobaczyć cały proces przygotowania na filmie.
Niestety zdjęcie robione na szybko, ale w święta na pewno zrobię lepsze. Tak, tak, mama prosiła o przygotowanie tego ciasta na święta. Tym razem na pewno z czarnym kakao i bezbarwną galaretką
W razie pytań zapraszam do kontaktu na IG lub FB.
Powodzenia