Ciasto Murzynek

ciasta
1 godz.

Czas przygotowania

12 zł

Szacunkowy koszt

łatwy

Trudność

Sposób przygotowania

Ciasto murzynek to tradycyjne ciasto z dodatkiem kakao. Możemy spotkać je w kilku wariantach, bardziej lub mniej słodkich. Poniżej propozycja dla tych, którzy uwielbiają kakao i nieprzesłodzone ciasta.

Składniki:

170 gramów masła

160 gramów cukru

100 ml wody

4 jajka

300 gramów mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 czubate łyżki kakao

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy w rondelku razem z wodą i cukrem. Dodajemy kakao, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie powoli dodajemy żółtka i mieszamy delikatnie. Do misy przesiewany mąkę z proszkiem do pieczenia.

Do masy jajecznej dodajemy stopniowo mąkę i przestudzoną masę z masłem i kakao. Mieszamy wszystko delikatnie łyżką i przelewany do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką formy (długa keksówka). Pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180°C.

Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Możemy polać polewą czekoladową.

Inspiracja zaczerpnięta ze strony www.poprostupycha.pl