Ciasto murzynek to tradycyjne ciasto z dodatkiem kakao. Możemy spotkać je w kilku wariantach, bardziej lub mniej słodkich. Poniżej propozycja dla tych, którzy uwielbiają kakao i nieprzesłodzone ciasta.
Składniki:
170 gramów masła
160 gramów cukru
100 ml wody
4 jajka
300 gramów mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 czubate łyżki kakao
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku razem z wodą i cukrem. Dodajemy kakao, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie powoli dodajemy żółtka i mieszamy delikatnie. Do misy przesiewany mąkę z proszkiem do pieczenia.
Do masy jajecznej dodajemy stopniowo mąkę i przestudzoną masę z masłem i kakao. Mieszamy wszystko delikatnie łyżką i przelewany do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką formy (długa keksówka). Pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180°C.
Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Możemy polać polewą czekoladową.
Inspiracja zaczerpnięta ze strony www.poprostupycha.pl