Ostatnio coraz bardziej popularne wegańskie ciasta skłoniły i mnie do wypróbowania przepisu. Do pierwszej próby wybrałam bardzo proste w przygotowaniu ciasto. Składa się z niewielu składników i a samo wyrobienie ciasta nie wymaga nawet użycia miksera. Jeśli Wy również lubicie testować nowe smaki i chcecie wypróbować jak smakuje ciasto bez mleka, jajek i masła Zapraszam!
Składniki:
- 300 ml mleczka kokosowego
- 200 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 100 g wiórków kokosowych
- 1,5 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder
Przygotowanie:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy cukier i lekko podgrzane mleczko kokosowe. Wszystko mieszamy i 2/3 masy przelewamy do formy o średnicy 18 cm, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. DO pozostałej części dodajemy kakao, dokładnie mieszamy i wlewamy na wierzch ciasta. Pieczemy około 40-45 minut w temp. 180°C do suchego patyczka. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto jest dość słodkie, dlatego dla zmniejszenia jego słodyczy możemy przygotować polewę z gorzkiej czekolady i mleczka kokosowego.
Po upieczeniu ciasto jest dość wilgotne, ale nie jest to zakalec.
Przepis na ciasto pochodzi ze strony www.kwestiasmaku.pl