Ciasto Wuzetka

ciasta
2,5 godz.

Czas przygotowania

25 zł

Szacunkowy koszt

trudny

Trudność

Sposób przygotowania

Pyszne czekoladowe ciasto z kremem. Krem może być śmietankowy lub z dodatkiem sera. Spotykamy wersje z dżemem lub bez. Jedno jest pewne- wygląda apetycznie, sprawdź jak smakuje.

Składniki:
  • 480 g mąki pszennej
  • 90 g kakao
  • 270 g cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 130 ml oleju
  • 400 ml maślanki
  • 400 ml kawy
  • 4 jajka
Krem:
  • 500 g twarogu z wiaderka
  • 400 ml śmietanki 30-36%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
Polewa:
  • 150 g śmietanki kremówki
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 70 g czekolady mlecznej
Dodatkowo:
  • 150 g śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy kawę i odstawiamy do wystudzenia.

W jednej misce mieszamy składniki mokre, w drugiej suche. Mokre wlewamy do suchych i delikatnie mieszamy trzepaczką.

Ciasto pieczemy w formie (25*35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Połowę ciasta wylewamy do formy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C. Pieczemy około 20 minut, do suchego patyczka. Wyjmujemy i tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Odstawiamy do wystudzenia.

Przygotowujemy krem. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml ciepłej wody. Śmietankę ubijamy na sztywno. W misie miksera delikatnie mieszamy ser z cukrem pudrem. Żelatynę lekko podgrzewamy i studzimy. W kubeczki łączymy żelatynę i dwie łyżki masy serowej, następnie wszystko wlewamy do misy z masą. Dodajemy śmietankę i chwile razem mieszamy.

W formie układamy pierwszy blat ciasta i wylewamy na niego masę serową. Przykrywamy drugim blatem i odstawimy do schłodzenia.

Kiedy ciasto się chłodzi przygotowujemy polewę. Lekko podgrzewamy śmietankę i wrzucamy do niej połamana czekoladę. Mieszamy do całkowitego połączenia i wylewamy na wierzch ciasta. Wyznaczamy nożem na górze ciasta równe kawałki. Dodatkową część śmietanki ubijamy z cukrem pudrem i robimy kleksy na górze ciasta ( jeden kawałek to jeden kleks).

Ciasto odstawimy do całkowitego schłodzenia najlepiej na całą noc.

Słodka improwizacja radzi:

Koniecznie patyczkiem sprawdzamy czy ciasto się upiekło.

Kawa może być rozpuszczalna lub sypana ale bez fusów.

Kleksy robimy za pomocą odpowiedniej tylki. Najlepsza będzie gwiazdka.

Pierwszą część ciasta, możemy posmarować dżemem, dopiero wtedy nakładamy masę.

Przepis pochodzi ze strony www.domowe-wypieki.pl