Jeśli szukacie przepisu na ciasto z truskawkami, to dobrze trafiliście. Niezwykle puszyste ciasto z zsiadłym mlekiem to moje tegoroczne odkrycie.
Składniki (duża blaszka):
4 jajka
1.5 szklanki cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
1 szklanka oleju
400 g zsiadłego mleka
4.5 szklanki mąki pszennej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce
Przygotowanie:
Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym ubić na puszystą masę (jajka zwiększą objętość nawet trzy razy). Następnie zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać olej i zsiadłe mleko. Na koniec dodać mąkę i proszek do pieczenia, chwile miksować do połączenia. Wylać do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tarta. Na koniec ułożyć owoce i posypać kruszonką. Piec w temp. 180 © około 45-50 minut.
Składniki na kruszonkę:
100 g masła
1 szklanka mąki
pół szklanki cukru pudru
Przepis na ciasto ze strony www.obzarciuch.pl