Przepis na bułeczki cynamonowe pojawił się jakiś czas temu na blogu. Dziś przedstawiam Wam nieco zmodyfikowany przepis z dodatkiem śmietanki. Co zmieniliśmy? Spód formy smarujemy cynamonową mieszanką, dzięki czemu mamy więcej cynamonowego smaku. Dodatek śmietanki sprawia, że bułeczki są delikatne i wyjątkowo mięciutkie.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka i 1 żółtko
- 200 ml mleka ciepłego
- 7 g drożdży suszonych lub 25 g świeżych
- szczypta soli
- 90 g cukru
- 80 g masła roztopionego
- Cynamonowa mieszanka:
- 40 g masła roztopionego
- 1/2 opakowania cynamonu
- 2 łyżki cukru (najlepiej trzcinowy)
- 100 ml śmietanki 30%-36%
Przygotowanie:
Mąkę,mleko,drożdże, sól,jajka,cukier umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy ciasto około 5-6 minut (przy świeżych drożdżach najpierw robimy rozczyn). Dolewamy przestudzone masło i wyrabiamy kolejne 8-10 minut. Odstawimy do wyrośnięcia na 1-1.5 godz.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwile dłońmi i rozwałkowujemy na kształt prostokąta o wymiarach 25x35 cm.
Roztapiamy druga część masła, dodajemy cukier trzcinowy (lub zwykły) i cynamon. Na spód formy, na którą będziemy układać ślimaczki wylewamy około 2 łyżki mieszaniny cynamonowej i równomiernie rozprowadzamy. Cynamonową mieszankę rozsmarowujemy na cieście i przecinamy ciasto nożem na cienkie paski (1.5-2 cm), każdy zwijamy w ślimaki. Po zwinięciu układamy na blaszce zachowując odstępy minimum 1.5 cm. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce.
Śmietankę lekko podgrzewamy w rondelku i polewamy nią wyrośnięte bułeczki przed wstawieniem do piekarnika .
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 25-30 minut.
Słodka improwizacja radzi:
Ilość cynamonu możecie zwiększyć lub zmniejszyć.
Proponuje dodać również rodzynki.