Cudowne cytrynowe babeczki.
Lekko orzeźwiający smak zamknięty w delikatnie maślanym cieście.
Składniki na 12 porcji:
260 g mąki pszennej
160 ml maślanki
120 g masła
160 g cukru
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
sok i starta skórka z połowy cytryny
Przygotowanie:
Masło roztapiamy i studzimy.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do jednej miski. W drugim naczyniu łączymy cukier z cukrem wanilinowym. Dodajemy maślankę oraz jajka i wszystko mieszamy. Na koniec dolewamy przestudzone masło, dodajemy sok z cytryny i otartą skórkę, wszystko razem mieszamy. Łączymy mokre i suche składniki chwilę mieszając do całkowitego połączenia. Napełniany foremki do 2/3 pojemności i pieczemy 25 minut w 180°C.
Słodka improwizacja radzi:👩🍳
Babeczki świetnie smakują polane cytrynowym lukrem lub udekorowany krem z odrobiną Lemon Card.
Te babeczki są super również następnego dnia. Pod warunkiem, że nie znikną zaraz po upieczeniu.