Cytrynowe babeczki

ciasta
0.40 godz.

Czas przygotowania

7 zł

Szacunkowy koszt

łatwy

Trudność

Sposób przygotowania

Cudowne cytrynowe babeczki.

Lekko orzeźwiający smak zamknięty w delikatnie maślanym cieście.

Składniki na 12 porcji:

260 g mąki pszennej

160 ml maślanki

120 g masła

160 g cukru

2 jajka

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

cukier wanilinowy

sok i starta skórka z połowy cytryny

Przygotowanie:

Masło roztapiamy i studzimy.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do jednej miski. W drugim naczyniu łączymy cukier z cukrem wanilinowym. Dodajemy maślankę oraz jajka i wszystko mieszamy. Na koniec dolewamy przestudzone masło, dodajemy sok z cytryny i otartą skórkę, wszystko razem mieszamy. Łączymy mokre i suche składniki chwilę mieszając do całkowitego połączenia. Napełniany foremki do 2/3 pojemności i pieczemy 25 minut w 180°C.

Słodka improwizacja radzi:👩‍🍳

Babeczki świetnie smakują polane cytrynowym lukrem lub udekorowany krem z odrobiną Lemon Card.

Te babeczki są super również następnego dnia. Pod warunkiem, że nie znikną zaraz po upieczeniu.