Powoli zbliżamy się do sezonu zimowego, a ten zdecydowanie pachnie makiem i drożdżówkami. Jeśli szukacie prostego sposobu na przygotowanie bułeczek, zapraszam po przepis.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 7 g drożdży suchych
- 200 ml mleka
- 70 g cukru
- 110 g masła, miękkiego
- 1 jajko i 2 żółtka
- szczypta soli
- masa makowa Helio
- jajko i mleko do posmarowania po upieczeniu
- cukier puder do posypania lub przygotowania lukru
Przygotowanie:
Masło wyjmujemy z lodówki wcześniej, aby zdążyło się zmięknąć. Mleko lekko podgrzewamy.
Mąkę, drożdże, cukier, ciepłe mleko i szczyptę soli umieszczamy w misie miksera i mieszamy chwilę. Dodajemy jajko i żółtka, wyrabiamy razem około 5-7 minut. Następnie dodajemy miękkie masło i wyrabiamy razem do połączenia około 5-7 minut. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (lub na całą noc do lodówki). Do ciasta możemy dodać również ziarenka wanilii, wtedy zapach będzie cudowny. A jeśli nie macie drożdży suchych, to można przygotować rozczyn z 25 gram drożdży tradycyjnych. Po wyrośnięciu ciasta, lekko je wyrabiamy i dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach +/- 25*10 cm. Smarujemy masą makową, zwijamy, kroimy na małe rulony. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Nastawiamy piekarnik na 180°C. Bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem i pieczemy około 20-25 minut.
Gotowe bułeczki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Do przygotowania użyłam suchych drożdży, dzięki czemu nie musimy robić rozczynu oraz masy makowej Helio, którą znajdziecie w sklepach w nowym opakowaniu.