Drożdżówki z makiem

boże narodzenie
1,20 godz.

Czas przygotowania

30 zł

Szacunkowy koszt

łatwy

Trudność

Sposób przygotowania

Powoli zbliżamy się do sezonu zimowego, a ten zdecydowanie pachnie makiem i drożdżówkami. Jeśli szukacie prostego sposobu na przygotowanie bułeczek, zapraszam po przepis.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży suchych
  • 200 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 110 g masła, miękkiego
  • 1 jajko i 2 żółtka
  • szczypta soli
  • masa makowa Helio
  • jajko i mleko do posmarowania po upieczeniu
  • cukier puder do posypania lub przygotowania lukru

Przygotowanie:

Masło wyjmujemy z lodówki wcześniej, aby zdążyło się zmięknąć. Mleko lekko podgrzewamy.

Mąkę, drożdże, cukier, ciepłe mleko i szczyptę soli umieszczamy w misie miksera i mieszamy chwilę. Dodajemy jajko i żółtka, wyrabiamy razem około 5-7 minut. Następnie dodajemy miękkie masło i wyrabiamy razem do połączenia około 5-7 minut. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (lub na całą noc do lodówki). Do ciasta możemy dodać również ziarenka wanilii, wtedy zapach będzie cudowny. A jeśli nie macie drożdży suchych, to można przygotować rozczyn z 25 gram drożdży tradycyjnych. Po wyrośnięciu ciasta, lekko je wyrabiamy i dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach +/- 25*10 cm. Smarujemy masą makową, zwijamy, kroimy na małe rulony. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.

Nastawiamy piekarnik na 180°C. Bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem i pieczemy około 20-25 minut.

Gotowe bułeczki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

Do przygotowania użyłam suchych drożdży, dzięki czemu nie musimy robić rozczynu oraz masy makowej Helio, którą znajdziecie w sklepach w nowym opakowaniu.

Smacznego!!!