Faworki z białym serem to alternatywa dla tradycyjnych chrustów. Są puszyste jak pączki ale robi się je zdecydowanie szybciej.
U mnie w domu faworki to te z białym serem. Dla mnie chrusty są zbyt nasiąknięte tłuszczem.
Jeśli jeszcze nie próbowaliście tej wersji karnawałowego przysmaku, zapraszam do zapoznania się z przepisem i szybkiej realizacji.
Składniki:
- 250 g białego sera
- 300 g mąki pszennej
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- pół łyżeczki sody
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- łyżka octu
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ze wszystkich składników (poza olejem) wyrabiamy ciasto (ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego). Można odstawić je na 15 minut.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm. Wycinamy prostokąty i robimy w nich dziurkę. Przewijamy ciasto przez środek dziurki i tak postępujemy z każdym wyciętym prostokątem.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez około 1.5 minuty z każdej strony (do zarumienienia).
Gotowe faworki posypujemy obwicie cukrem pudrem.
Dla 4-5 osobowej rodziny wystarczy faworków z podanych proporcji. Jeżeli chcecie poczęstować najbliższych przygotujcie z podwójnej porcji.
Faworki najlepsze są w dniu ich robienia.
Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony www.kulinarnefantazjemarioli.pl