Faworki z białym serem

karnawalowe
30 godz.

Czas przygotowania

8 zł

Szacunkowy koszt

łatwy

Trudność

Sposób przygotowania

Faworki z białym serem to alternatywa dla tradycyjnych chrustów. Są puszyste jak pączki ale robi się je zdecydowanie szybciej.

U mnie w domu faworki to te z białym serem. Dla mnie chrusty są zbyt nasiąknięte tłuszczem.

Jeśli jeszcze nie próbowaliście tej wersji karnawałowego przysmaku, zapraszam do zapoznania się z przepisem i szybkiej realizacji.

Składniki:
  • 250 g białego sera
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • pół łyżeczki sody
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • łyżka octu
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

Ze wszystkich składników (poza olejem) wyrabiamy ciasto (ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego). Można odstawić je na 15 minut.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm. Wycinamy prostokąty i robimy w nich dziurkę. Przewijamy ciasto przez środek dziurki i tak postępujemy z każdym wyciętym prostokątem.

Smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez około 1.5 minuty z każdej strony (do zarumienienia).

Gotowe faworki posypujemy obwicie cukrem pudrem.

Dla 4-5 osobowej rodziny wystarczy faworków z podanych proporcji. Jeżeli chcecie poczęstować najbliższych przygotujcie z podwójnej porcji.

Faworki najlepsze są w dniu ich robienia.

Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony www.kulinarnefantazjemarioli.pl