Kulki mocy, czyli mieszanka bakalie i orzechów w formie kulek, które dodadzą energii.
Składniki:
- 50 gramów moreli
- 50 gramów fig
- 50 gramów daktyli
- 30 gramów żurawiny
- 20 gramów rodzynek
- 20 gramów migdałów lub innych orzechów
- kakao, wielki kokosowe, biały sezam do obtoczenia kulek
Przygotowanie:
Morele moczymy pół godziny w wodzie. Figi również możemy namoczyć. Pamiętajmy o odcięciu twardego ogonka fig.
Wszystkie bakalie blendujemy. Dobrze jest pokroić je na mniejsze kawałki przed zmieleniem.
Masa musi być gładka, aby przy formowaniu kulek ładnie się kleiła.
Z przygotowanej masy formujemy kulki o wielkości około 20 gramów. Układamy na tacy. Po uformowaniu możemy wstawić na 15 minut do lodówki lub od razu obtoczyć w wiórkach kokosowych lub białym sezamie. Jeśli chcemy dodać nieco intensywniejszego smaku, wykorzystajmy do tego kakao.
Następnie kulki chłodzimy.
Słodka improwizacja radzi:
Do przygotowania kulek możemy użyć również namoczone płatki owsiane (około 50 gramów) oraz śliwki suszone. Jeśli któreś bakalie nie są dostępne, możecie je pominąć lub zastąpić innymi. W kulkach chodzi o to, aby po zmieleniu masa była plastyczna i mogła się uformować w kulki.
Pamiętajmy, że kulki są dość kaloryczne.