Kulki mocy

ciasteczkowe
1 godz.

Czas przygotowania

20 zł

Szacunkowy koszt

łatwy

Trudność

Sposób przygotowania

Kulki mocy, czyli mieszanka bakalie i orzechów w formie kulek, które dodadzą energii.

Składniki:

  • 50 gramów moreli
  • 50 gramów fig
  • 50 gramów daktyli
  • 30 gramów żurawiny
  • 20 gramów rodzynek
  • 20 gramów migdałów lub innych orzechów
  • kakao, wielki kokosowe, biały sezam do obtoczenia kulek

Przygotowanie:

Morele moczymy pół godziny w wodzie. Figi również możemy namoczyć. Pamiętajmy o odcięciu twardego ogonka fig.

Wszystkie bakalie blendujemy. Dobrze jest pokroić je na mniejsze kawałki przed zmieleniem.

Masa musi być gładka, aby przy formowaniu kulek ładnie się kleiła.

Z przygotowanej masy formujemy kulki o wielkości około 20 gramów. Układamy na tacy. Po uformowaniu możemy wstawić na 15 minut do lodówki lub od razu obtoczyć w wiórkach kokosowych lub białym sezamie. Jeśli chcemy dodać nieco intensywniejszego smaku, wykorzystajmy do tego kakao.

Następnie kulki chłodzimy.

Słodka improwizacja radzi:

Do przygotowania kulek możemy użyć również namoczone płatki owsiane (około 50 gramów) oraz śliwki suszone. Jeśli któreś bakalie nie są dostępne, możecie je pominąć lub zastąpić innymi. W kulkach chodzi o to, aby po zmieleniu masa była plastyczna i mogła się uformować w kulki.

Pamiętajmy, że kulki są dość kaloryczne.