La Gubana

ciasta
2 godz 30 min godz.

Czas przygotowania

25 zł

Szacunkowy koszt

trudny

Trudność

Sposób przygotowania

Zapraszam na Włochy na słodko.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka i 2 żółtka
  • 200 ml mleka ciepłego
  • 25 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 110 g cukru
  • 80 g masła miękkiego
  • Nadzienie:
  • 50 gramów rodzynek
  • 30 gramów skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 25 gramów migdałów
  • 80 gramów orzechów włoskich
  • 60 gramów białego sezamu
  • 50 gramów suszonych owoców (figi, morele, śliwki)
  • 20 gramów pestek dyni
  • 100 gramów biszkoptów
  • 30 ml alkoholu z aromatem kawy
  • 70 ml mocnej kawy bez fusów

Do posmarowania przed upieczeniem:

  • Jajko i odrobina mleka

Przygotowanie:

Na początek przygotowujemy zaczyn z droższy. Składniki do zaczynu odliczamy od podstawowych, bierzemy z przygotowanych odmierzonych proporcji.
Do naczynia kruszyny drożdże, dodajemy łyżkę mąki, łyżkę cukru i 50 ml lekko podgrzanego mleka (nie więcej niż 40°C). Wszystko razem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut.
W misie miksera umieszczamy mąkę, jajka i żółtka, sól, ciepłe mleko, zaczyn i wszystko wyrabiamy około 7-10 minut. Następnie dodajemy miękkie masło i dalej wyrabiamy, jeszcze około 5 minut.m Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
W tym czasie możemy przygotować sobie nadzienie. Orzechy i migdały kruszyny w malakserze, to samo robimy z biszkoptami. Rodzynki namaczamy w wodzie i po odsączeniu dodajemy do mieszanki. Bakalie kroimy na małe kawałeczki. Wszystkie nasiona, bakalie, orzechy i biszkopty łączymy razem w misie. Dodajemy do tego 30 ml alkoholu o smaku kawy lub kawowego likieru oraz 70 ml mocnej kawy. Wszystko razem mieszamy.
Kiedy ciasto już nam wyrośnie, wyrabiamy je ręcznie. Jeśli zbyt mocno się klei, możemy podsypać odrobiną mąki. Rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach około 50*30 cm. Na środek wykładamy farsz, boki zostawiając wolne. Zwijamy roladę, a następnie zawijamy w kształt ślimaka i wkładamy do okrągłej formy większej o około 2-3 cm od uformowanego ciasta. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie wierzch ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem i pieczemy 35-40 minut w temp. 175°C. Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem.