Maj rozpoczyna dość długi sezon ciast z owocami. Maraton pachnący owocowo rozpoczyna rabarbar, który jest warzywem ale... z ciastem sprawdza się idealnie.
Lekkie ciasto z rabarbarem, idealne na pierwsze imprezy z grillem w roli głównej.
Proporcje na blaszkę średniej wielkości.
Składniki:
- 4 jajka
- szczypta soli
- szklanka cukru
- pół szklanki oleju
- 2 szklanki maki
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
- 400-500 g rabarbaru
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kisielu
Przygotowanie:
Jajka z cukrem i odrobina soli ubijamy na puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera i powoli dolewamy olej. Następnie dosypujemy
przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylewamy na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia (boki blaszki najlepiej lekko posmarować masłem i posypać bułką tartą). Na wierzch posypujemy rabarbar, który wcześniej umyliśmy, pokroiliśmy i obtoczyliśmy mąką ziemniaczaną. Pieczemy w temp 170°C przez 45-50 minut.