Lekkie ciasto z rabarbarem

ciasta
1 godz.

Czas przygotowania

20 zł

Szacunkowy koszt

łatwy

Trudność

Sposób przygotowania

Maj rozpoczyna dość długi sezon ciast z owocami. Maraton pachnący owocowo rozpoczyna rabarbar, który jest warzywem ale... z ciastem sprawdza się idealnie.

Lekkie ciasto z rabarbarem, idealne na pierwsze imprezy z grillem w roli głównej.

Proporcje na blaszkę średniej wielkości.

Składniki:
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • szklanka cukru
  • pół szklanki oleju
  • 2 szklanki maki
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400-500 g rabarbaru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kisielu

    Przygotowanie:

Jajka z cukrem i odrobina soli ubijamy na puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera i powoli dolewamy olej. Następnie dosypujemy

przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ciasto wylewamy na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia (boki blaszki najlepiej lekko posmarować masłem i posypać bułką tartą). Na wierzch posypujemy rabarbar, który wcześniej umyliśmy, pokroiliśmy i obtoczyliśmy mąką ziemniaczaną. Pieczemy w temp 170°C przez 45-50 minut.

Smacznego!!!