Leśny mech

torty
2,30 godz.

Czas przygotowania

28 zł

Szacunkowy koszt

łatwy

Trudność

Sposób przygotowania

Kolejny deszczowy dzień. Ciekawe czy będą grzybki w lasach? U Nas już się pierwsze pojawiły😄.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 250 g szpinaku
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 mi oleju
  • 200 g cukru
  • sok i skórka z cytryny
  • maliny / borówki / granat
  • 2 galaretki malinowe / owoce leśne
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 250 g mascarpone
  • cukier puder

Przygotowanie:

Szpinak blendujemy z 1/3 przygotowanego oleju (czyli 50 ml). Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę. Powoli wlewamy pozostałą cześć przygotowanego oleju (100 ml) zmniejszając jednocześnie obroty miksera. Następnie dodajmy zblendowany szpinak z olejem oraz partiami mąkę, wcześniej przesianą z proszkiem do pieczenia. Chwilę mieszamy do połączenia i powstania jednolitej masy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Pieczemy w temp. 175°C przez 45 minut.

Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wody. Po wystudzeniu ciasta odcinamy górkę, która posłuży nam do dekoracji. Miasto można lekko nasączyć wodę z sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Ponownie umieszczaj ciasto w formie i wylewamy na nie tężejącą galaretkę z częścią owoców. Wkładamy do lodówki. Ubijamy śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Gdy galaretka całkowicie zastygnie możemy wyłożyć krem ​​i posypać na wierzchu ciastem, które odcięliśmy wcześniej od górki. Dekorujemy owocami.

Ciekawe, że w tym cieście nie czuć szpinaku.