Tegoroczne Święta Wielkiej Nocy mogą być dla Nas trudne, ponieważ nie mogą być jak jak w roku spotkać się w pobliżu gronie najbliższych. Zastanawiamy się, czy przygotować jakiekolwiek słodkości na tegoroczne święta.
Ja chciałabym Was zachęcić do podtrzymywania tradycji kulinarnych. Wiem, że może to być trudne, szczególnie, jeśli nigdy nie robiliśmy Mazurka albo zawsze robiła go mama, babcia, które dziś są daleko.👵Przygotowywanie Mazurka nie musi być trudne, pomogę Wam. To także świetny pomysł na zaangażowanie dzieci w etap przygotowania i rozmowie o polskich tradycjach świątecznych👨👧👦
Przepis na idealną i smaczną bazę dla Mazurka, czyli ciasto, podaje poniżej. Dekoracje pozostawiam Waszej fantazji.
Mamy do wyboru wiele dekoracji, na przykład masa kajmakowa, czekoladowa, orzechowa, z mlekiem w proszku, ulubione powidła. Nie zapomnijmy posypać na wierzchu migdały, orzechy,bezy lub skórkę pomarańczową?
Składniki:
130 g mąki krupczatki
130 g mąki pszennej
100 g masła (masło może być prosto z lodówki)
50 g cukru pudru
szczypta soli
2 żółtka
łyżka śmietany
Przygotowanie:
Do misy miksera wsypujemy mąkę cukier puder i zimne masło w kawałkach. Mieszamy na piasek. Możesz zrobić to używając robota kuchennego, malaksera lub ręcznie. Następnie dodajemy 2 żółtka, śmietanę oraz szczyptę soli. Łączymy składniki. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy wybrany kształt lub wykładamy nim foremkę. Świetnie sprawdzają się foremka do pieczenia tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i mrozimy przez godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 170°C i wkładamy zmrożone ciasto. Pieczemy 20-25 minut 🕓 do zarumienienia. Studzimy i dekorujemy
Słodka improwizacja radzi👩🍳:
Jeśli nie macie akurat śmietany możecie pominąć ten składnik. Ewentualnie można dodać odrobinę wody.
Wałkować ciasto🙇♀ zalecam między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wtedy ciasto nie lepi się do wałka.
Wybrany kształt wycinamy np. nożem🔪 i pieczemy na tym samym papierze bez konieczności przenoszenia. Wtedy ciasto zachowa formę. Możemy upiec ciasto w formie do przygotowywania tarty.
Jeśli boicie się, że ciasto urośnie i straci kształt, środek wyłóżcie papierem do pieczenia i obciążcie go grochem. Groch należy zdjąć w połowie pieczenia.
Każdy ma inny przepis na ciasto kruche. Ja inspirowałam się radami MAMY 👩👧 i Sugar Lady.