Małe, piękne, smaczne, idealne na słodki stół albo niedzielny deser. Miniserczki Oreo z frużeliną owocowa świetnie sprawdzą się jako deser na Gardena party. Proste w przygotowaniu. Koniecznie wypróbuj!
Składniki na masę serową:
- 1/2 kg sera (może być z wiaderka.
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- Jajko i białko
- łyżka mąki ziemniaczanej (może być budyń śmietankowy).
- szczypta soli
- około 15 ciasteczek Oreo (lub tańszy zamiennik)
- 1/2 szklanki cukru
Frużelina:
- 300 gramów owoców (mogą być mrożone, np. owoce leśne).
- łyżka mąki ziemniaczanej
- woda
- owoce do dekoracji
Przygotowanie:
W misie umieszczamy składniki na masę serową i delikatnie mieszamy rózgą kuchenną. Możemy zrobić to mikserem, ale należy uważać, aby nie napowietrzyć zbyt mocno masy.
Przygotowujemy kubeczki lub papilotki (15-17 sztuk, może być 12, ale serniczki wyjdą wtedy dość wysokie) umieszczamy w formie to pieczenia muffinek.
Serniczki możemy upiec na dwa sposoby. Układamy na spod ciasteczka i zalewamy masa serowa do 2/3 wysokości (możemy również powtykać połamane ciasteczka na koniec). Drugi sposób to wlewamy masę serową do połowy pojemności kubeczka i dopiero wtykamy w nie połamane ciasteczka. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 160°C. Po upieczeniu studzimy.
W tym czasie przygotowujemy frużelinę. Owoce zagotowujemy, dodajemy około 100 ml wody. Słodzimy. W szklance mieszamy mąkę ziemniaczaną z odrobiną wody i wlewamy do owoców, gotujemy chwilę, ciągle mieszając do uzyskania gęstej masy. Taką wystudzone frużelinę przekładamy na serniczki. Możemy udekorować połamanymi ciasteczkami i świeżymi owocami.
Serniczki najlepiej piec w specjalnych kubeczkach.
Przepis na serniczki pochodzi ze strony www.mojewypieki.com